Vlaams Belang overhandigt cartoons burgemeester en OCMW-voorzitster ter vervanging statieportretten Albert en Paola

Vlaams Belang hield tijdens de jongste zitting van de Buggenhoutse gemeenteraad een ludieke actie. Daarbij werden twee cartoons overhandigd van respectievelijk burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD) en OCMW-voorzitster Rosette Buys (Open VLD) en ontvouwden enkele bestuursleden van Vlaams Belang een levensgrote versie van de cartoons. Op de cartoons stonden de burgemeester en de OCMW-voorzitster afgebeeld als koning Filip en koningin Mathilde. De cartoons moesten de statieportretten van koning Albert en koningin Paola vervangen.

Aanleiding was het feit dat het bijkomend punt van Vlaams Belang inzake de statieportretten tijdens de gemeenteraad van september 2013 door de meerderheid werd verdaagd. Burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD) argumenteerde toen dat de meerderheid niet in de mogelijkheid was geweest om onderling te overleggen. Dat leidde tijdens de bewuste gemeenteraad tot een fikse woordenwisseling tussen Vlaams Belang en NCD en zelfs een schorsing van de gemeenteraad.

Je kan voor of tegen het koningshuis zijn, royalist of republikein, unionist of Vlaams-nationalist, maar dat heeft weinig met de grond van de zaak te maken. De oppositie moet de meerderheid vragen kunnen stellen. Ook als dat de meerderheid slecht uitkomt. Dat is niets meer of minder dan een basisvereiste in een democratie”, stelt gemeenteraadslid Steven Creyelman (Vlaams Belang). “Een bijkomend punt van de oppositie verdagen omdat binnen de meerderheid de eensgezindheid zoek is, is er dan ook helemaal over en doet me denken aan de kadaverdiscipline in de voormalige Sovjet-Unie.

Het punt van Vlaams Belang om de statieportretten te verwijderen en niet te vervangen werd gisteren uiteindelijk door NCD, Open VLD en CD&V weggestemd.

Albert Van Nuffel
Ondervoorzitter

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...