Uit de pers: Gemeente wil Alvat-site omvormen tot kmo-zone

De gemeente Buggenhout dringt er bij de provincie op aan om haar plannen voor de Alvat-site in de Briel te laten vallen. De gemeente wil daar een kmo-zone van maken. Om haar eis kracht bij te zetten, stemde de gemeenteraad een motie over de Alvat-site.

Het provinciebestuur maakt volop plannen voor een herontwikkeling van de Oude Briel in Dendermonde, op de grens met Buggenhout. Dat moet een watergebonden industrieterrein worden, met laad- en loskades. Dat lokt veel protest uit van omwonenden en ook bij Buggenhout. Bovendien raakte deze zomer bekend dat de provincie nu plots ook de nabij gelegen Alvat-site bij het project wil inlijven. Maar Buggenhout heeft andere plannen met die site en wil ze, na sanering,

omvormen tot kmo-zone met een groene buffer waar ook zachte recreatie mogelijk is. De gemeente heeft dan ook klacht ingediend bij minister Homans om het plan van de provincie te vernietigen. Een antwoord op die klacht is er nog niet.

In afwachting daarvan heeft de gemeenteraad nu een motie gestemd om hun eis kracht bij te zetten. Het idee kwam van oppositieraadslid Steven Creyelman (VB). Die stelde tijdens de jongste gemeenteraad vragen over het dossier. Daarbij vroeg hij ook meer uitleg van Open Vld. “Schepen Rosette Buys zit in het schepencollege en deelt de mening dat de Alvat-site kmo-zone moet worden”, zegt hij. “Maar haar eigen Buggenhoutse partijgenoot Hilde Bruggeman maakt wel deel uit van de deputatie van de provincie die Alvat bij de Briel wil. Dat is minstens een tweeslachtige houding van de Buggenhoutse Open Vld.”

Buys bevestigde formeel dat ze het gemeentelijk standpunt in het dossier wel deelt. “De rest moet je maar aan Bruggeman zelf vragen”, reageerde ze kort.

Niets opgeleverd

Informele contacten tussen gemeente en provincie leverden voorlopig niets op. Maar de gemeente geeft zich niet gewonnen. “Wij zetten sowieso door met ons plan voor de ontwikkeling van een kmo-zone”, zegt schepen Geert Hermans (NCD). “We kunnen dit perfect zonder de provincie, een simpele verkavelingsvergunning is hiervoor voldoende. De provincie zal vele jaren langer bezig zijn om haar Briel-project te realiseren. Daar gaan we niet op wachten.”

NELE DOOMS

Bron: Het Laatste Nieuws

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...