Steven Creyelman: “Tienduizenden liters water stromen hier weg”

Farys gaat vroeger dan gepland nieuwe waterleidingen aanleggen in Opdorp. Het dorp kent het ene lek na de andere en telkens zitten tientallen gezinnen zonder water. “Farys erkent het probleem en is bereid geld vrij te maken voor vernieuwingswerken“, zegt schepen van Milieu Geert Hermans (NCD).

Lekken in de waterleiding, het is ondertussen schering en inslag in het Buggenhoutse Opdorp. Telkens blijkt de erbarmelijke staat van de waterleiding de boosdoener. Vorige zomer was het onder andere verschillende keren prijs in de Brusselmansstraat, maar ook de voorbije weken zaten heel wat gezinnen zonder drinkwater door nieuwe lekken. Dat was onder andere het geval in de Hoogweg, Driehuizen, Grote Kouterbaan, Zeveneikstraat en meermaals in de Damstraat en Vierbunderstraat.

Drukschommelingen

Oppositieraadslid Steven Creyelman (Vlaams Belang) kaartte het probleem aan tijdens de gemeenteraad. “Om de haverklap doet zich een nieuw incident voor met de waterleiding in Opdorp“, zegt hij. “Die buizen zijn tot de naad versleten. Dan wordt het toch eens hoog tijd om dit op te lossen. Terwijl minister Joke Schauvliege zonet nog een verbod afkondigde op het zogenaamde niet-noodzakelijke gebruik van drinkwater, lekt het water in onze gemeente met tienduizenden liters tegelijk weg. Dat is wraakroepend.

Volgens schepen van Milieu Geert Hermans (NCD) is watermaatschappij Farys op de hoogte van de problemen. “Na de veelvuldige lekken in de Brusselmansstraat vorig jaar dacht Farys dat dit te wijten was aan te grote drukschommelingen op het netwerk. Het bedrijf heeft dat onderzocht en vond een verkeerde aansluiting van de waterleiding bij een bedrijf. Farys heeft dat verholpen, maar nu duiken er weer lekken op andere plaatsen in de gemeente op.

Heraanleg

Volgens Hermans lijdt het geen twijfel dat de versleten leidingen de oorzaak zijn. “Een lek wordt gemaakt en iets verderop scheurt de leiding opnieuw, ze brokkelen eigenlijk uit elkaar“, vertelt hij. “We hebben daarom opnieuw met Farys samengezeten en de watermaatschappij erkent nu dat deze toestand niet langer kan aanslepen. Normaal worden waterleidingen pas vernieuwd als er ook rioleringswerken plaatsvinden. Maar voor Opdorp zal nu een uitzondering gemaakt worden. De vernieuwing van de waterleidingen zal gebeuren op de vier grote assen door het dorp“, weet de schepen. “Het gaat om de Damstraat, de Vierbunderstraat, de as Vekenstraat-Driehuizen en de Brusselmansstraat. De Hoogweg wordt niet in deze prioriteitenlijst opgenomen omdat hier binnenkort toch rioleringswerken plaatsvinden, waarbij de waterleiding automatisch heraangelegd wordt.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27/06/2017

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...