Schepen ontkent tekort aan opvang

Hoewel heel wat ouders hun beklag doen over een tekort aan kinderopvang in de vakantie, ontkent schepen Nadine Sertyn (NCD) dat er een gebrek in de gemeente Buggenhout is. Het was oppositieraadslid Steven Creyelman (VB) die de discussie rond opvangplaatsen tijdens de vakantie aankaartte.

Onder andere op Facebook was er de voorbije dagen niet naast te kijken. Ouders spuwden er hun gal over de stress die ze hebben om hun kind in te schrijven voor de buitenschoolse opvang van de gemeente tijdens de vakantieperiode. “In een mum van tijd lijken alle plaatsen ingenomen en ouders van jonge kinderen zitten dan met de handen in het haar. Ze kunnen toch geen twee maanden vakantie nemen“, schetst oppositieraadslid Steven Creyelman (VB) de problematiek. “De ouders moeten dan hopen dat de wachtlijsten alsnog een plaatsje voor hun kinderen opleveren. Ouders van jonge kinderen trekken dan ook terecht aan de alarmbel. Het aanbod aan kinderopvang heeft de bevolkingsgroei van de gemeente duidelijk niet gevolgd.” Als oplossing stelt Creyelman Coöperatieve Kinderopvang (Cokido) voor. “Dat kan perfect naast onze IBO bestaan“, zegt hij. “Het is een solidaire kinderopvang met een beurtrolsysteem, waarbij ouders, grootouders en familieleden om de beurt de opvang op zich nemen. Voor de gemeente kost dit haast niets, wat ondersteuning en een gebouw ter beschikking stellen is voldoende. Het is dus heel simpel: de gemeente zorgt voor de modaliteiten en de ouders zorgen voor de rest.

Maar volgens schepen Nadine Sertyn (NCD) is dat niet nodig. Zij ontkent het tekort aan opvangplaatsen. “Ik kan me inbeelden dat de inschrijvingsdag voor de ouders stress met zich meebrengt, al wordt die ruim op voorhand gecommuniceerd“, zegt ze. “Iedereen zit dan allicht zenuwachtig achter de computer om zijn kindje tijdig in te schrijven. Maar is er uiteindelijk in de IBO toch geen plaats meer, dan zoekt die mee naar een andere oplossing. We hebben in Buggenhout immers ook speelpleinwerking en sportkampen. Alleen blijkt soms dat ouders niet altijd voor alternatieven open staan. Of persé in de overvolle opvang van Opdorp plaats willen, maar niet naar die van Buggenhout-centrum willen waar dan wel nog plaats is. Dat is jammer.

Jonger dan drie jaar

Sertyn geeft wel toe dat er voor kinderen jonger dan drie jaar wel een probleem is. “Zij zijn inderdaad te jong voor sportkampen en speelpleinwerking“, zegt ze. “Maar het gaat hier om maximum tien kindjes. We helpen ook hen graag aan een oplossing. Dat gebeurt via onze Dienst Onthaalouders. Die zijn bereid om die kindjes bij hen op te vangen indien nodig.

Speelpleinwerking

Volgens schepen van jeugd Jan Jacobs (N-VA) worden alle opvanginitiatieven in Buggenhout ook zoveel mogelijk op elkaar afgesteld. “Als de IBO sluit van 10 tot 28 juli omdat ook de begeleidsters recht hebben op verlof, dan is er speelpleinwerking bij Spelemee”, schetst hij. “En omdat Spelemee geen werking heeft de eerste en laatste week van de zomervakantie voorzien wij als gemeente dan telkens een sportkamp. Die capaciteit zit wel aan de maxium die we ter beschikking hebben. Voorts zijn er nog musicalstages en activiteiten van ons jongerenpaspoort JEbke“, aldus schepen Jacobs.

Bron: Het Laatste Nieuws, 23/05/2017

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...