Parkeerwachters van OPC zijn de facto premiejagers

Buggenhout deelt meer dan 5 parkeerboetes per dag uit

Elke bestuurder die een auto parkeert in een zone met beperkte parkeertijd, moet een parkeerschijf aanbrengen. In Buggenhout is de parkeerduur in deze zogenaamde blauwe zones beperkt tot twee uur. De naleving van het plaatsen van parkeerschijf wordt in Buggenhout sinds enkele jaren niet meer gecontroleerd door de politie, maar door Optimal Parking Control bvba (OPC). OPC werkt samen met nog 31 andere steden en gemeenten.

Op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Albert Van Nuffel antwoordde het College dat de “de verloning van de parkeerwachters (van OPC, nvdr.) niet is gekoppeld aan een bonussysteem” en dit ”om een heksenjacht te voorkomen”. Uit verder onderzoek door het Vlaams Belang blijkt dit antwoord echter minstens onder de categorie ‘halve waarheden’ te vallen. De helft van de geïnde parkeerboetes wordt immers als vergoeding betaald aan OPC, de andere helft komt toe aan de gemeente Buggenhout. Zo werden in de periode tussen maart 2010 tot maart 2011 zo’n 2.071 parkeerboetes (meer dan 5 per dag!) uitgeschreven, goed voor maar liefst 31.064 euro oftewel 15.532,50 euro voor zowel de gemeente Buggenhout als OPC.

“OPC heeft er dus wel degelijk belang bij om zoveel mogelijk parkeerboetes uit te schrijven”, aldus gemeenteraadslid Albert Van Nuffel, “twee- tot maximaal driemaal controleren per dag lijkt ons meer dan voldoende om de hardleerse automobilisten er tussenuit te halen. Wie ’s morgens parkeert en in de namiddag nog steeds op dezelfde plaats geparkeerd staat, vraagt om een boete. Een kleine onachtzaamheid van iemand die even bij bakker of slager binnenspringt, laten resulteren in een ongehoord dure boodschap, is echter bij het haar getrokken.”

Het Vlaams Belang pleit vanzelfsprekend niet voor ongehoorde vormen van wildparkeren (wat heel dikwijls gevaarlijke verkeerssituaties met zich meebrengt), maar stelt wel zich vragen bij praktijken die de parkeerwachters van OPC de facto tot premiejagers maakt.

Steven Creyelman
Woordvoerder

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...