Opgelet: valse bankbiljetten in Buggenhout

Gisteren meldde een Buggenhoutse zelfstandige dat er betaald werd met een vals bankbiljet van 100 euro. Een andere zelfstandige meldde dan weer dat er ook valse biljetten van 50 euro worden aangeboden. Vlaams Belang Buggenhout raadt alle zelfstandigen, en bij uitreiding zelfs iedereen die geld ontvangt, aan om geld op zijn echtheid te controleren.

U kan op allerlei manieren controleren of een eurobiljet echt is of niet. Veel van die kenmerken van het biljet zijn gewoon met de hand of het blote oog te controleren.

  1. Voel de verhoogde druk: door de drukprocedures voelen de bankbiljetten bijzonder aan.
  2. Kijk naar het bankbiljet en houd het tegen het licht: het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtcijfer worden zichtbaar. Deze drie kenmerken zijn alle aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien.
  3. Kantel het bankbiljet: aan de voorzijde ziet u de verspringende afbeelding in het hologram. Aan de achterzijde ziet u de glanzende band (op de biljetten van € 5, € 10 en € 20) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500).

Controleer altijd meerdere kenmerken. Het kost maar een paar seconden om een bankbiljet te controleren. U hoeft alleen maar te voelen, kijken en kantelen.

Wie technische hulpmiddelen meer vertrouwt, kan beroep doen op een speciale stift of een apparaat met UV-licht.

Ontvangt u een vals bankbiljet? Verwittig dan in elk geval de politie. (052 46 83 83 of 052 33 95 32)

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...