Het Laatste Nieuws: Bewoners Molenstraat eisen beter wegdek

Betonplaten vol barsten en oneffenheden, zwaar verkeer en snelheidsduivels. De bewoners van de Molenstraat in het Buggenhoutse Opstal hebben er meer dan genoeg van en starten een petitie. “Bijna al onze huizen vertonen ondertussen scheuren en we daveren uit ons bed. Dit moet stoppen“, zeggen ze. De inwoners vragen de gemeente om een dringende oplossing.

Al van in 1989 woont Ronny Roels samen met zijn vrouw in de Molenstraat in Opstal. In al die jaren hebben ze het verkeer alleen maar zien toenemen en de staat van het wegdek alleen maar zien verslechteren. “Vroeger was het hier rustig wonen“, zegt Roels. “Nu is het voor veel chauffeurs de kortste weg naar Brussel vanuit Dendermonde of Lebbeke. Voor heel wat mensen zit de Molenstraat in hun sluiproute naar de hoofdstad ’s ochtends. Tussen 6 en 8 uur in de ochtend is het hier een ware hel. Ook wat zwaar verkeer betreft. We daveren uit ons bed.

Vooral het betonnen wegdek dat er heel slecht bij ligt, zorgt voor lawaai en trillingsoverlast. “De combinatie van zwaar verkeer met zo’n slecht wegdek is de hel“, zegt bewoner Olivier. “Betonplaten zijn op diverse plaatsen gebarsten en de voegen tussen de platen laten te wensen over. Er vinden wel regelmatig oplapwerken plaats, maar resultaat daarvan is dat er alleen maar meer niveauverschillen ontstaan tussen oude en nieuwe betonplaten. Voor mijn huis ligt een riooldeksel vijf centimeter lager dan de beton. Het gedaver dat dit oplevert, is ongelooflijk. Mijn voorgevel bestaat uit crepi en die is door die trillingen al gescheurd.

Ook Hans De Clippel is één van de vele bewoners die scheuren in de gevel van zijn huis heeft als gevolg van de trillingen. “Meer dan drie centimeter bedraagt het verschil tussen de ene en de andere betonplaat voor mijn deur“, zegt hij. “Dat geeft kloppen dat het niet normaal is als hier auto’s, en laat staan vrachtwagens, over rijden. De houten balken in mijn huis kraken ervan, de kasten staan te daveren. En de gevel vertoont vooraan en opzij al barsten.

Petitie

De Clippel en andere bewoners stapten in het verleden al naar de gemeente, maar zonder veel resultaat. “We hebben het gevoel dat we van het kastje naar de muur gestuurd worden en niet al te serieus genomen worden“, zegt De Clippel. “Daarom hebben we nu beslist om niet meer individueel te reageren, maar ons allemaal samen te groeperen. Een oproep daartoe resulteerde meteen in heel wat reacties, het bewijs dat de problematiek hier echt leeft. En we starten een petitie om met een boel handtekeningen aan te tonen dat iedereen hier in de straat aandringt op een oplossing.

De bewoners willen de komende maanden ook allerlei acties houden in de straat om ook weggebruikers te wijzen op de problemen die er zijn.

Heraanleg wegdek

Zo komen er raamaffiches voor de vensters van de woningen en plannen buren een “positieve actie” om chauffeurs die zich wel aan de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur houden te bedanken.

Concreet eisen de bewoners van de Molenstraat een heraanleg van de straat zodat het wegdek er beter bij ligt. “Ook een ruimere bebouwde kom en uitbreiding van de zone dertig wat verderop zijn welkom“, klinkt het. Oppositieraadslid Steven Creyelman (Vlaams Belang) heeft de bezorgdheden van de buurtbewoners alvast op de agenda van de gemeenteraad donderdagavond geplaatst.

Bron: Het Laatste Nieuws, 22/06/2017

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...