Het Laatste Nieuws: “Enkels verstuiken op nieuwe bruggetjes”

De nieuwe bruggetjes die voorzien zijn langs de wandelpaden in Buggenhout Bos doen wandelaars en lopers de wenkbrauwen fronsen. Door brede openingen tussen de relatief smalle loopplanken is de kans op verstuikte enkels groot. Natuur en Bos belooft een oplossing, nadat al diverse klachten over de brugjes binnen kwamen.

Buggenhout Bos trekt dagelijks een massa joggers en wandelaars aan. Het natuurgebied beschikt dan ook een pak wandelpaden die ideaal zijn voor liefhebbers. Omdat het bos ook heel wat grachten en beekjes telt, zijn daarover al een tijd bruggetjes beschikbaar. Alleen waren die zo versleten, dat ze aan vernieuwing toe waren. Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos plaatste daarom recent nieuwe brugjes over de grachten.

Brede openingen

Alleen werden die nieuwe exemplaren zo ontworpen dat ze fietsers en mountainbikers moeten weren van de paden die enkel voor wandelaars en lopers bestemd zijn. Net daarom werden er tussen de smalle latten van het loopoppervlak brede openingen gelaten. Zo zijn ze niet of erg moeilijk overrijdbaar met een fiets.

Ganzenpas

Goed bedoeld en niemand ontkent de vele inspanningen die gebeuren om Buggenhout Bos te onderhouden en toegankelijk te houden, maar het ontwerp van de huidige brugjes doet nu wel bij velen de wenkbrauwen fronsen. “Voor lopers vormen deze brugjes echt een probleem“, stelt Albert Van Nuffel (Vlaams Belang), zelf fervent loper. “De spleten tussen de verschillende smalle latten zijn zo breed, een tiental centimeter, dat het gevaarlijk wordt. Wie erover loopt, kan er blijven in vastzitten met zijn voet of zijn enkel verzwikken.

Dat bevestigen ook andere lopers die er passeren. “Het is flink het tempo laten dalen en inhouden als je zo’n brugje tegenkomt“, zeggen Tom en Roald. “Wij zelf kiezen er nu voor om in een soort ganzenpas met schuine voeten over de brugjes te lopen. Uit schrik om een voet om te slaan. We hopen dat dit opgelost wordt.

Bij Natuur en Bos liepen al diverse klachten en opmerkingen over de brugjes binnen. Niet alleen van joggers, maar ook van wandelaars. “Ook voor honden is het bijvoorbeeld geen lachertje om over de brugjes te lopen“, klinkt het. “En deze rustige wandelpaden moeten toch overal goed toegankelijk zijn voor oude mensen, rolstoelgebruikers en ouders met een buggy. Met die brugjes wordt het er een pak moeilijker op. En hoewel de brugjes net ontworpen werden om fietsers tegen te houden, brengt het op dat vlak niet veel zoden aan de dijk. Die stappen voor het brugje af en gaan er te voet over.

Het Agentschap natuur en Bos is alvast bereid de situatie op te lossen. Het zal de brugjes aanpassen, zodat wandelaars en lopers er comfortabeler over kunnen. Er komen ook pictogrammen om het onderscheid tussen rolstoelvriendelijke paden en onverharde paden aan te duiden.

Bron: Het Laatste Nieuws, 17/06/2017

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...