Leden van de Orde en raadslid Steven Creyelman bij de prinsenwagen.

Gezocht: onderdak voor prinsenwagen

De carnavalsvereniging Orde van de Jeinen in Opstal slaakt een noodkreet. Er moet dringend een geschikte staanplaats voor haar prinsenwagen komen. “Zo niet is onze wagen na de winter kapot“, klinkt het. “Dat zou een groot verlies zijn. We kregen de wagen van onze voorgangers, nadat we de fakkel overnamen om het carnaval te redden.” Schepen Wim Mommaers (N-VA) belooft mee naar een oplossing te zoeken.

De Orde van de Jeinen, decennia lang organisator van de carnaval in Opstal, is sinds vorig jaar een compleet nieuwe en jongere generatie. De carnavalsliefhebbers verenigden zich nadat het einde van Opstal Carnaval dreigde. “De vorige Orde van de Jeinen had immers beslist ermee op te houden“, zegt Gio Van Damme. “Maar dat konden we niet laten gebeuren. We hebben daarom de fakkel overgenomen en in een paar weken tijd, met veel bloed, zweet en tranen, Opstal toch weer een prachtige carnavalsstoet kunnen bezorgen.

Uit dankbaarheid, én voor de 25ste editie van Opstal carnaval, beslisten Jean-Pierre Blommaert, Keizer Stefano en de overige vroegere leden van de Orde toen om hun opvolgers een gloednieuwe prinsenwagen cadeau te doen. Volledig op maat van Opstal werd het een pronkstuk waarop alle Prinsen Carnaval die het dorp rijk is door de straten vervoerd werden, de alom gekende konijnen van de Jeinen incluis verwerkt in het decor.

Kopzorgen

En hoe blij de nieuwe garde van de Orde van de Jeinen ook was met het cadeau, nu baart het hen vooral kopzorgen. “De prinsenwagen staat nu gestald in de Molenstraat, bij de Keizer“, zegt Gio. “Maar daar moet hij weg. En we hebben geen alternatief. We kunnen hem ook nergens buiten stallen. Een hele winter in weer en wind, dat zou de wagen compleet verwoesten en daarvoor is hij te kostbaar. We hebben al overal gezocht naar een nieuw onderkomen, maar zonder resultaat. Ondertussen slaken we een echte noodkreet naar eender wie ons zou kunnen helpen. We moeten echt een oplossing vinden, een degelijke huisvesting voor onze wagen.

Oppositieraadslid Steven Creyelman (VB) kaartte het probleem van de Orde van de Jeinen aan tijdens de voorbije gemeenteraad. “Opstal heeft een bloeiende carnavalcultuur. Dat er meteen een jongere generatie klaar stond om het roer van de Orde van de Jeinen over te nemen vorig jaar, bewijst dat carnaval hier erg leeft. We kunnen toch niet laten gebeuren dat een structureel probleem, zoals gebrek aan onderdak voor de prinsenwagen, dit carnavalsgebeuren op de helling zet. Ik roep het schepencollege dan ook op om samen met de Orde een oplossing te zoeken, zodat de carnavalviering in de gemeente niet in gevaar komt“.

Volgens schepen Wim Mommaers (N-VA) is een gepast onderdak vinden voor de prinsenwagen echter niet zo simpel. “De gemeente zelf heeft alvast binnen haar patrimonium niets dat kan dienen“, zegt hij. “Het zal dus in de privé gezocht moeten worden, desnoods met een tussenoplossing om toch al de winter te overbruggen. We zijn bereid om mee te zoeken.

(DND – HLN, 03/11/2016)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...