Buggenhout virtueel failliet

Meerderheid voor de keuze: prestigeprojecten afvoeren of belastingen verhogen

De hogere overheid zet de steden en gemeenten steeds meer voor een budgettair blok door de factuur van haar beleid door te schuiven naar diezelfde steden en gemeenten. Op die manier wordt het voor de steden en gemeenten steeds moeilijker om een degelijk budget op te stellen, aangezien de regels van het spel tijdens het spel worden veranderd.

De kracht van de verandering die nu in Brussel de plak zwaait, lijkt enkel tot gevolg te hebben gehad dat de naam van de schuldenaar op de facturen is veranderd”, stelt gemeenteraadslid Steven Creyelman van Vlaams Belang. “Ik dan dus tot op zekere hoogte begrip opbrengen voor de boosheid die burgemeester Van Herreweghe in de media etaleerde, maar in Buggenhout is er natuurlijk meer aan de hand.

De Buggenhoutse meerderheidspartijen NCD, Open VLD en N-VA hebben in hun beleidsplan en budget nauwelijks tot geen marge ingebouwd, waardoor onze gemeente niet op de minste tegenslag is voorzien. Wanneer zich dan onaangename verrassingen voordoen zoals het verlaat doorstorten van de personenbelasting, de verlaging van de federale politiedotatie en allerhande andere subsidies, zijn de gevolgen voor het Buggenhoutse budget bijna niet te overzien.

Deze meerderheid leeft al jaren boven haar stand en dus heeft ze de keuze tussen ofwel verder besparen ofwel de belastingen verhogen”, aldus gemeenteraadslid Steven Creyelman. Aangezien schepen van Financiën Geert Mannaert tijdens de gemeenteraad aan Vlaams Belang antwoordde de belastingen niet te willen verhogen, blijft enkel verder besparen als optie open.

Op de dagelijkse werking van de gemeente kan nauwelijks nog meer worden bespaard en dus zal deze meerderheid moeten snoeien in haar prestigeprojecten”, stelde Vlaams Belang gisteren tijdens de gemeenteraad. “Als Buggenhout het faillissement wil vermijden, moet alvast de geldverslindende Ronde van België worden afgevoerd en zal de meerderheid de renovatie van het stationsplein minstens moeten uitstellen, zo niet in zijn huidige exuberante vorm volledig moeten afvoeren.

Op de vraag van raadslid Creyelman of de meerderheid dit in overweging neemt, durfde tijdens de gemeenteraad niemand van de meerderheid te reageren. Al leek er binnen de meerderheid toch een zekere onenigheid te bestaan over het al dan niet nemen van deze optie.

Albert Van Nuffel
Voorzitter

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...