Beweging.net kiest voor CD&V Buggenhout

Beweging.net kiest voor CD&V

Met nog twee jaar te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen is in Buggenhout de verkiezingskoorts losgebarsten. Het zijn Beweging.net en CD&V die de knuppel in het hoenderhok gooien. Nadat eerder al geruchten de ronde deden dat NCD-gemeenteraadsleden met ACW-stempel zouden overlopen naar CD&V, bevestigt Beweging.net nu officieel dat het samen met de CD&V op weg gaat naar 2018.

Succesverhaal

Het was in 2000 datzelfde ACW dat formeel zijn steun gaf aan Tom Van Herreweghe, die zich toen afscheurde van CD&V en toenmalig burgemeester Van Malderen, en met een nieuwe partij NCD (Nieuw Christen Democraten) naar de verkiezingen trok. Het werd een succesverhaal. Maar het ziet er nu naar uit dat de NCD-partij haar leden met ACW-stempel opnieuw verliest.

Beweging.net en CD&V hebben elkaar teruggevonden“, zegt Dominiek Van Dooren, voorzitter van Beweging.net. “Het ACW is normaal altijd de achterban van CD&V. In Buggenhout zijn we daar zestien jaar geleden van afgeweken. Maar we voelen ons niet meer zo thuis bij NCD. De werking van de partij is wat stilgevallen, er zijn geen bestuursvergaderingen meer en er is zelfs geen voorzitter. Bovendien vinden we dat binnen NCD het sociale niet genoeg aan bod komt.

“Mandaat uitdoen”

CD&V is alvast opgetogen met de beslissing en keurde die ook zelf binnen haar algemeen bestuur unaniem goed. “We juichen het erg toe dat ACW terug aansluit bij CD&V”, zegt voorzitter Armand De Raedt. “Zo kunnen we met één grote christendemocratische formatie in 2018 naar de kiezer stappen.

Het akkoord tussen Beweging.net en CD&V zorgt voor een wig binnen NCD. Dat telt met gemeenteraadsleden Jan Stevens en Jonathan Van Dooren, schepen Geert Hermans en OCMW-raadsleden Betty De Mul en Rita De Wolf vijf mandatarissen van ACW-signatuur. Van Rita De Wolf wordt verwacht dat ze NCD trouw blijft, Jonathan Van Dooren en Jan Stevens stappen over. “Hermans nam nog geen definitieve beslissing, maar we weten wel dat hij onze beweging een warm hart toedraagt”, zegt Van Dooren.

Tot en met de verkiezingen in 2018 blijven de mandatarissen wel trouw aan NCD. Dat benadrukt Van Dooren. “We gingen zes jaar geleden het engagement aan met NCD en zullen dat ook uitdoen“, zegt hij. “Het is pas vanaf 2018 dat dit verandert. De rit van deze legislatuur rijden we trouw uit.

“Gelokt met beloftes”

Burgemeester Tom Van Herreweghe reageert ontgoocheld. “Ik word voor voldongen feiten gezet“, zegt hij. “Bijna drie legislaturen is NCD samen met ACW aan het besturen, maar op geen enkel moment is me ook maar iets gezegd of gevraagd over hun mogelijke nieuwe beslissing. Ik ben daarin niet geraadpleegd. De sneer naar de interne werking binnen NCD vind ik allesbehalve: het zijn wel net de ACW’ers die hier het roer in handen hadden. Als er niet genoeg vergaderingen waren, dan ligt dat aan hen. En de inhaaloperatie die we de voorbije jaren op sociaal vlak realiseerden is gigantisch, op vlak van extra sociale woningen, serviceflats en een sociale dienst voor het OCMW. Het verwijt dat het sociale niet genoeg aan bod komt, is gewoon schandalig.

Van Herreweghe verzekert alvast dat NCD blijft bestaan. “Meer details komen later nog, maar we blijven er voor gaan“, klinkt het. “Overigens zijn de mandatarissen van ACW volgens mij gelokt door CD&V met beloftes voor allerlei postjes. Het zal nog sterk afwachten worden of zo’n beloftes ook daadwerkelijk ingelost worden.

Vlaams Belang: “Schaamteloos aan macht vastklampen”

Bij oppositiepartij Vlaams Belang halen ze zwaar uit naar de gang van zaken. “Beweging.net probeert zich gewoon schaamteloos aan de macht vast te klampen“, zegt Steven Creyelman.

Jaren geleden liet ACW de CD&V in de steek in ruil voor een paar zilverlingen. Nu het denkt dat NCD bij de komende verkiezingen zal zinken, laat het die partner zonder pardon weer vallen om bij de nieuwe legislatuur toch maar weer aan de macht te kunnen deelnemen. Ik stel vast dat het voor Beweging.net al lang niet meer belangrijk is wie er aan de macht is of wat die daar exact betekenen, zolang ze zelf maar mee aan tafel kunnen schuiven.

Vlaams Belang stelt zich ook vragen bij de invloed van ACW op de Buggenhoutse politiek. “Het is in Buggenhout nu meer dan ooit noodzakelijk dat het belang van de bevolking eens primeert“, klinkt het. “De kiezer moet komaf maken met de belangenvermenging waarbij vakbonden door het piloteren van hun kandidaten de facto het beleid manipuleren en zelfs bepalen.

Bron: Nele Dooms, Het Laatste Nieuws, 9 december 2016

Lees meer op HLN.be

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...