Belasting op drijfkracht wordt aangepast

Buggenhout past de belasting op drijfkracht aan. Die bestaat ondertussen al zo’n vijftien jaar en is bedoeld voor de grootste Buggenhoutse bedrijven. De belasting levert de gemeente jaarlijks zo’n 580.000 euro op.

In het verleden werd er al veel geprotesteerd tegen de volgens tegenstanders bedrijfsonvriendelijke belasting. Ook bij een doorlichting van Belfius springt de drijfkrachtbelasting eruit. Toch denkt Buggenhout er niet aan om het af te schaffen. “Dat laat de financiële toestand van Buggenhout momenteel niet toe”, zegt schepen van Financiën Geert Mannaert (NCD). “Maar we willen wel voorkomen dat door deze beslissing bedrijven niet meer zouden investeren in Buggenhout. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de lokale tewerkstelling.”

Na een recent overleg met VOKA-Kamer van Koophandel werd daarom beslist om de drijfkrachtbelasting aan te passen. Voor nieuwe investeringen moet ze niet betaald worden. “Ook bedrijven die uitbreiden zullen in de toekomst vrijgesteld worden, maar niet voor vervangingsinvesteringen.” De gemeenteraad keurde de aanpassing van het belastingsreglement goed. Al klonk er kritiek vanop de oppositiebanken. “Beter zou zijn om ook de vervangingsinvesteringen vrij te stellen“, zegt Steven Creyelman (VB). “Of zelfs de belasting helemaal te verminderen of af te schaffen.

Hopelijk laat de financiële toestand toe om over een tweetal jaar de drijfkrachtbelasting af te bouwen met tien procent“, weet Mannaert.

(DND – HLN, 24/05/2016)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...