1 mei: ‘Mensen besparen, zij graaien!’

Met zo’n 500 militanten vierde het Vlaams Belang de Dag van de Arbeid in Aalst. Aan het standbeeld van priester Daens zette dé Vlaamse sociale volkspartij haar sociale eisen in de verf.

In zijn verwelkoming zette Oost-Vlaams boegbeeld Guy D’Haeseleer de puntjes op de i. Hij haalde hard uit naar het Europees detacheringsbeleid, dat ervoor zorgt dat Oost-Europese arbeiders aan slavenlonen onze werknemers in de bouw- en transportsector wegconcurreren. “Het systeem van detachering is verworden tot een gelegaliseerde vorm van sociale fraude dat duizenden banen kost en onze economie onherstelbare schade toebrengt,” aldus D’Haeseleer.

Gastvrij maar niet gek

In het kader van het immigratiedossier beklemtoonde hij dat Vlamingen gerust solidair willen zijn met diegenen die het moeilijk hebben en toevallig op de verkeerde plaats geboren zijn. “Maar al diegenen die denken dat je die problemen oplost door massa’s vluchtelingen uit de hele wereld in grote colonnes naar hier te halen, dwalen. Een dergelijk beleid is financieel en maatschappelijk onhoudbaar.”

Voorzitterstoespraak

In zijn 1 mei-toespraak richtte ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn pijlen op de combinatie tussen een open sociale zekerheid en open grenzen. Hij pleitte daarom voor een aparte sociale zekerheid voor immigranten. “Dat betekent dat de sociale bijdragen van vreemdelingen in een aparte sociale kas gestort worden. En enkel uit deze aparte sociale kas kunnen vervolgens sociale uitkeringen worden betaald. Dat is de eerlijkste manier om misbruik te vermijden, ons welvaartssysteem betaalbaar te houden en het aanzuigeffect van onze sociaal zekerheid te neutraliseren”.

Stop de graaicultuur

Van Grieken reageerde ook fors op de politieke graaicultuur die afgelopen weken en maanden aan het licht kwam. “Nutsbedrijven of overheidsagentschappen die een miljardenomzet boeken hebben meer nodig dan gebuisde politici die tussen twee pensenkermissen door aanschuiven aan de directietafel,” klonk het. Hij pleitte voor de afschaffing van de politieke benoemingen in de nutsbedrijven en overheidsagentschappen en voor een toegankelijk inkomensregister voor politici. “Wie recht in zijn schoenen staat, heeft geen mistgordijn nodig om zichzelf te beschermen”, aldus van Grieken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...